Over handballen

Spelregels

De spelregels voor handbal vind je in het Spelregelboekje

Voor de jongste jeugd zijn er wat speciale aanpassingen aan het spel waardoor het spelletje voor deze leeftijdscategorieën nog leuker wordt. Kinderen tot en met 12 jaar spelen handbal op een anderen manier dan het volwassen handbal. De regels zijn per categorie aangepast om het spel beter te laten aansluiten bij de belevingswereld en bewegingsdrang van de kinderen. Plezier en veelzijdig bewegen staan centraal. De verschillende speelwijzen in F-, E- en D- jeugd leiden stap voor stap richting het volwassen handbalspel.

11-12 jaar D-jeugd De D-jeugd is de laatste jeugdcategorie waar een wijziging in de speelwijze werd ingevoerd naar aanleiding van de nieuwe spelvisie jeugdhandbal. Zij spelen vanaf seizoen 2016-2017 volgens de nieuwe speelwijze. In de nieuwe speelwijze wordt offensief gespeeld. Het doel van verdedigen is: de bal veroveren. De teams mogen met maximaal 3 verdedigers binnen de 9 meter lijn staan.

 

9-10 jaar E-jeugd Het offensief verdedigen is één van de speelregels bij de E-teams.  Kinderen onderscheppen ballen en er is veel ruimte voor het maken van doelpunten!
Veel vragen zijn binnen gekomen over de doelverdediger. Hoe lang mag deze op doel staan? Een keeper mag bij de E-jeugd maximaal 1 helft keepen. Het advies is gebruik te maken van hesjes in plaats van een keepershirt, dan kun je makkelijk en snel doorwisselen.
Een tweede, veel gestelde vraag betreft het contact maken. Bij de F-jeugd speel je zonder contact, in de D- en E-jeugd mag je contact maken in een 1 tegen 1 duel, mits dit volgens de regels gedaan wordt. Dus frontaal (recht voor je tegenstander) en met gebogen armen. Klemmen, duwen, trekken en vasthouden mag niet! Uitgangspunt van de verdediger moet altijd zo zijn dat hij gaat voor het veroveren van de bal. Dit kan alleen als de bal los is, dus tijdens tippen of pass tussen spelers.

 

7-8 jaar F-jeugd In heel Nederland wordt steeds meer gespeeld zoals bedoeld volgens de visie. Ook bij de F-jeugd  aandacht voor de doelverdediger. Bij de F-jeugd is er eigenlijk geen doelverdediger zoals bij andere categorieën. Iedereen heeft hetzelfde shirt aan. Bij balbezit gaat het hele team in de aanval, het doel is dus leeg. Als je de bal kwijt bent, gaat één speler op doel staan, dit kan steeds een ander zijn. Scoren op een leeg doel is natuurlijk niet echt leuk, wacht dus tot een doelverdediger op doel staat voor je probeert te scoren.

 

5-6 jaar mini’s (Hjeugd) spelen en trainen bij ons bij de Fjeugd.

Klik hier voor de speelwijze voor de H- en de F-jeugd. Klik hier voor de E-jeugd-folder.